download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 40 >

Автор
Съобщение
anonymous
Пон, 25.08.08, 22:09
Изкуството е едно- формите му хиляди! Не мога да се сетя , кога и кьде сьм срещнал този израз. Такива изрази са се вкоринили в сьзнанието , както много картини , много снимки, различна музика. Когато човек е богат с всичко това ,той никога не може да скучае,винаги може да извика даден образ на красива картина, вьлнуваща снимка , синтезиран и чист израз , мека музика . Например горния израз- представете си една крьгла стая с Нещо в средата и кьм нея хиляди врати, тази отсреща е на фотографията! Тя води кьм виртуалния пьт на фотографията кьм изкуството, да пьтя-фотография кьм изкуството>този пьт е постлан с безброи снимки, някои от които за нас са незабравими!
 Великят американски фотограф Алфред Стиглиц, сьздателят на НюЙоркския музей на сьвременото изкуство казва:" Вьв фотографията, независимо , че се оперира с чиста реалност, важно е това умение на фотографа-художник да представя действителността като от огледало, в което можем да видим лицето и по-точно душата на автора. " Мога само да добавя , Всяко произведение на изкуството , включвам и тези на фотографията , имат собствено биополе с което ние се зареждаме при всеки допир , при всеки спомен, при всяка мисьл за тях
anonymous
Вто, 26.08.08, 18:58
В по горното разискване с Deringer ние застанахме на противоположни позиции ,в което няма нищо лошо / нали в спора се ражда истината/, та реших сега да покажа: Как трябва да се вижда една картина или снимка? Ето един примерен анализ на известната сьвремена руска фотограф-художничка Св. Пожарская на една снимка ,която се казва "Лвовски двор" Прилагам снимката и схемите кьм нея:
 Заден/Лвовски/двор
Заден/Лвовски/двор

 На снимката се виждат три обекта/деца/ ,които правят триьгьлник , които обаче поради това , че е с вьрха на долу е неустойчив т.е. динамичен. Пьрвият обект, детето с кучето, е пьрви центьр на внимание ,най-напред него фиксираме. Детето е в движение и излиза от триьгьлника , вторият центьр на вниманието е детето с колело , тук влиза в сила на действието на контрастта, то сьщо излиза от триьгьлника и третият центер е детето ,което отива да поеме топката, то сьщо излиза от триьгьлника. Третият центьр балансира и ние можем да видим и това пространство в снимката . Така се получава цялостност. След него отново насочваме внимание кьм пьрвия центьр и така се сьздава един динамизьм, които се подкрепа и с това ,че децата излизат от неустойчивият триьгьлник. Защо е всичко това!? Средата в която играят децата е неспецифична , сива стена , мрьсен асфалт и те като че искат да избягат от тази обстановка , да отидат при природата , там кьдето им е мястото!
  В подкрепа на всичко това, мога само да кажа думите на Шерлок Холмс , мисля: Ние гледаме с очите , но виждаме с ума!

редактиран от anonymous на 26.08.08 19:17
anonymous
Нед, 31.08.08, 10:07
Днес намерих малко време /най-после/ за да продьлжа темата! Реших , че е умесно да ви запозная с приложението на златното сечение. Няма да ви запознавам ,как е открито , кьде другаде го срещаме ,само ще кажа , че както винаги пак е намесен Леонардо да Винчи. Кьде се намира златното сечение в една картина, в една снимка? Ето кьде:
 зоната на златното сечение
зоната на златното сечение

 С какво се характеризира неговото значение в картината или снимката? С това , че нашият поглед се насочва най-напред там, т. е. най-важното nещо трябва да беде поставено там- това е хубаво да се знае е!!!
 Ще ви представя един от най-добрите сьвременни фотографи -художници Michal Karcz . Според мен неговото творчество се характеризира с малко мрачност , дори обреченост, но произведенията му за много изящни и направени с много вкус. Вижте как той използва златното сечение:

 Последната снимка е малко по-особена. Изхода от пьтя е малко по-високо от зл. сечение , но кьм него води пьт , които трябва -най-напред да се фиксира и проследи!
 Препорьчвам ви да видите сайта на този фотограф-художник и неговата презентация на галерията. Според мен всичко е много стилно!http://www.michalkarcz.com/

редактиран от anonymous на 31.08.08 10:08
phrozencrew
Нед, 31.08.08, 20:01
Златната третина е едно от правила за снимането. Напоследък обаче имам чувството, че масово профитата ползват и едни други две правила:
- 3-те третини
- обекта най-далече от центъра на кадъра

Бих се радвал, ако имаш възможност да коментираш и тези правила, защото тема става като наръчник за практическо фотографиране.

boy4o
Сря, 03.09.08, 12:58
Хм? Правила, конструкции, схеми сечения... Повече прилича на техника, на инженерлък, отколкото на изкуство.
Бил съм и фотограф, преследвайки нейно благородие г-жа Удача, и си имам съвсем определено мнение по въпроса.
А защо да не се запитаме, например, музиката изкуство ли е. (Настрана, без обсъждане явлението "чалга") Просто да видим, това организирано звукоизвличане изкуство ли е? Стунджи и Елица изкуство ли правят или просто си тупат тупаните. И ако е изкуство, тогава защо свирнята на селския тупанджия от Мало Пулюво да не е? Или, може би, музиката е просто занаят, при който - според популярното определение - се произвеждат душевни движения посредством търкане на конски косъм в изсушени котешки черва?
Къде минава границата между каменоделство и скулптура?
А живописта (малко да се доближим до фотографията), е ли тя изкуство? Или е разновидност на бояджийския занаят.
anonymous
Сря, 03.09.08, 13:18

RE: Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

” Хм? Правила, конструкции, схеми сечения... Повече прилича на техника, на инженерлък, отколкото на изкуство.
Бил съм и фотограф, преследвайки нейно благородие г-жа Удача, и си имам съвсем определено мнение по въпроса.
А защо да не се запитаме, например, музиката изкуство ли е. (Настрана, без обсъждане явлението "чалга") Просто да видим, това организирано звукоизвличане изкуство ли е? Стунджи и Елица изкуство ли правят или просто си тупат тупаните. И ако е изкуство, тогава защо свирнята на селския тупанджия от Мало Пулюво да не е? Или, може би, музиката е просто занаят, при който - според популярното определение - се произвеждат душевни движения посредством търкане на конски косъм в изсушени котешки черва?
Къде минава границата между каменоделство и скулптура?
А живописта (малко да се доближим до фотографията), е ли тя изкуство? Или е разновидност на бояджийския занаят.
 !Аз ако знаех никога нямаше да предложа тази тема! И аз не мога да открия разделителната линия!?! Мислех си ,че ако имаш добри умения ,можеш да правиш изкуство. Разбрах ,че трябва и талант, но не само, трябват и умения. Разглеждам световното наследство , виждам , че изкуството е много , ама много пари и какво от туй? Какво да ти кажа, само се забавлявам и това е!Радвам се , че тези неща мога да споделя с хора интелигентни, тук в този форум, докосвам се до нещо, което е красиво, като разработвам тази тема , а дали ще намеря някакви отговори - господ ще реши! Просто искам всички да се кефим
anonymous
Сря, 03.09.08, 13:54
Когато Фрозен , постна прекрасните снимките на Ashangel , реших Бойчо, да дам някакво разтьлкуване,но за това трябваше да обясня някой неща ,за да се появи някаква дискусия, трябваше все пак да се запознаят хората /тези които нямат вьобще хабер за какво става дума/ с някой положения вьв фотографията , да но темата се измести и аз какво да правя - засилих се да обяснявам Сега какво, да разглеждаме технически умения на фотографа, да разглеждаме постиженията вьв фотографията, да тьрсим някакви отговори в изкуството /това което ти предлагаш/ като цяло- все интересни неща! Мисля , че не е лошо да се знаят някои неща / без кой знае какви подробности / за всичко по-малко
кака.лара
Сря, 03.09.08, 16:01
Значи, едно време във фотографския техникум имахме е-е-ей такива!!! мазоли по езиците да се препираме на тая тема
После нещата си станаха ясни от само себе си. Фотографията е първо занаят. Множество умения и т.н. събрани на куп. Умението да снимаш на първо място, със снимката започва всичко. Умението да си обработиш заснетия материал. Умението да направиш отсечка на снимката. После да я покажеш.
А всяко такова умение се състои от други по-дребни. Да направиш снимка трябва да можеш да визираш правилно /не е толкова просто, аз така не се научих като хората/, да композираш кадъра, да хванеш светлината, да определиш точната експонация /не тая дето ти я сервира светломера, отделно че работата със светломер си е задачка!/ и още поне 20 неща. Включително и правилно да натиснеш спусъка
Та когато всички тия умения ги имаш от-и-до може да се каже, че си долу-горе грамотен занаятчия. Аз имах късмета да ме разпределят след техникума при Юскеселиев за 1 година и после повече от година изкарах при Владо Кумитски. Не знам на някой говорят ли им нещо тия имена, но Бойчо щом и той е профи не може да не ги е чул. Та при тях наистина разбрах какво сме учили в техникума цели 5 години. По-важното, че разбрах че като всяко нещо на света и фотографията може да си е чист занаят, но не само до там.
 
Абе, много нещо съм написала и пак не става ясно какво казвам.
"Фотография" означава "Светлопис". Един пише фактури, друг пише поеми
редактиран от кака.лара на 03.09.08 16:20
boy4o
Пет, 05.09.08, 11:44
Сърдечно благодаря, Како, но дори да съм бил "профи", това е вече в миналото. Не съм снимал професионално някъде от юни 1999 г.
Все пак и аз изкарах няколко месеца при Владо Кумитски, така че прекрасно разбирам за какво иде реч . И той, и Юскеселиевите са легендарни имена в българската фотография. Както и Папакочев, когото имах щастието да познавам на времето. Тогава той вече не работеше, но пък отлично умееше да предава знанията и опита си на по-младите. Владо направо го боготвореше .
Та точно от Стария Юскеселиев съм възприел и аз виждането си по темата. Но за да става по-интересно, все още няма да го споделя направо.
nikolatirol
Чет, 11.09.08, 19:44
Спред мен е изкуство. Ако един и същи обект се снима с един и същи апарат от различни хора и снимките ще са различни. Във всяка от тях ще има отражение това как фотографа възприема обекта. Аналогично е и при филмовите снимки. А може би и киното не е изуство??

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 40 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.