download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
tegote
Съб, 04.02.12, 23:25
На каква температура е добре да си оставиш бойлера с оглед да е рентабилен? Оглеждаме следните фактори:
1. Когато грееш на силна температура, бойлера работи по-дълго, реотанът събира качествено варовик, а гумените оплътненения на кранчетата се спичат от горещия поток и силната разлика в температурата води до по-ускорена загуба на температура (изстиване).
2. Когато го грееш до телесна температура, бойлера обработва повече количество вода, защото точиш повече вода, от тук и повече котлен камък ще има за отлагане, гумичките ще се запазят, разликата на температурата е малка.
Въобще коя е идеалната температура за експлоатация на бойлера?
the.6661
Нед, 05.02.12, 00:00
Много му се фтилясваш на тоя бойлер сякаш очакваш да ти грее 50 години.. Остави го на 40-50 градуса и тва е...
tegote
Нед, 05.02.12, 00:50
Ето така по-ясно:
1. Високи градуси - повече време - повече варовик - спечени гумички - леко изстиване
2. Ниски градуси - малко време - варовик от повече вода - запазени гумички - слабо изстиване

Смятам, че има някакво значение @6661. Не съм сигурен в кой от двата случая варовика се наслоява повече.

anonymous
Нед, 05.02.12, 00:59
Температурата няма нищо общо с натрупването на варовик. Каквото и да правиш няма да удължиш живота бойлера.
phrozencrew
Нед, 05.02.12, 01:13

RE: Температурата на бойлера

” Температурата няма нищо общо с натрупването на варовик. Каквото и да правиш няма да удължиш живота бойлера. „
Абсолютно погрешно!

Ако бойлера работи при по-високи градуси, натрупването на котелен камък нараства в прогресия. Ако един бойлер започне да шуми (специфично шъшкане), значи задължително трябва да се отвори и почисти. Звука означава, че харчи повече ток и загрява по-бавно. Воровиковите натрупвания действат като изолатор, така нагревателят се нагрява силно и се скапва. Максималната температура трябва да е до 60-65°C. Но зависи и какъв е бойлера.

anonymous
Нед, 05.02.12, 01:17

RE: RE: Температурата на бойлера

” Абсолютно погрешно!

Ако бойлера работи при по-високи градуси, натрупването на котелен камък нараства в прогресия. Ако един бойлер започне да шуми (специфично шъшкане), значи задължително трябва да се отвори и почисти. Звука означава, че харчи повече ток и загрява по-бавно. Воровиковите натрупвания действат като изолатор, така нагревателят се нагрява силно и се скапва. Максималната температура трябва да е до 60-65°C. Но зависи и какъв е бойлера. „

Нали правиш разлика между котлен камък и варовик.

tochnia1
Нед, 05.02.12, 01:39

RE: Температурата на бойлера

” Температурата няма нищо общо с натрупването на варовик. Каквото и да правиш няма да удължиш живота бойлера. „

 Варовика се отлага при изсъхване (изпаряване) на водата. Преварената вода (мъртвата вода) съдържа варовик, който се намира в ниските слоеве. Когато варите вода се отделят мехурчета по стените на съда. Това са газове, които имат високо съдържание на кислород. Най-много мехурчета се образуват около реотана на бойлера, който развива около 300 градуса във вътрешността и се охлажда от заобикалящата го вода. Във всяко мехурче се отлага съвсем малко варовик (котлен камък), който се трупа в процес на работа и в крайна сметка след около 10 - 12 години стандартно ползване на бойлера, поврежда реотана.
 Смешно е да се плашим от такъв вид повреда. Един реотан за бойлер варира от 8.50 до 18 лева. Вероятността котленият камък да повреди реотана е нищожен, като се има предвид живота на самият реотан - 6- 8 години.

 Оги Тоги, от гледна точка на икономия на енергия, нещата са по-сложни от колкото изглеждат. Цялата икономия, която можеш да реализираш е вследствие от множество фактори и начин на употреба на самият бойлер.
 Най-честата повреда е протичането на водосъдържателя. Това е следствие от раздуването и свиването на балона (водосъдържателя). Това микро раздуване и свиване намалява якостта на заварките и те се пропукват. Другата причина и по-честа причина е въздуха, който остава в най-високата точка на бойлера. Човека, който измисли начин безопасно да го премахва след всяко загряване на водата вътре в бойлера ще направи революция в производството им.

 Всички други проблеми, които създава производството на топла вода в домашни условия засенчват въпроса ти за икономия на енергия - оказва се, че икономията е нищожна в сравнение с живота на уреда.

Оптимално ползване на стандартен стоманен бойлер 80 литра:

Първо и най-важно е бойлера да е постоянно включен и никога да не се източва топлата вода по възможност, като всички защити и предпазни клапани трябва да работят нормално и да се инспектират на всяко тримесечие. Друго важно нещо е да има тръбна изолация на входящата (студена) вода и на изходящата (топла) вода. Загубите намаляват с около 0.0018% което е много в сравнение с това, което описваш в първият си пост, първа точка.Това се отнася за изолацията на топлата вода. Тръбната изолация на студената вода е необходима за да се предпази от конденз самата тръба или мека връзка. Конденза е изключително неприятен, защото овлажнява стената, замърсява самата тръба или мека връзка и постоянно трябва да се бърше на пода. Това дава също икономия в сравнение с първият ти пост и първа точка в него.

 Бойлера в завода производител в зависимост от марката и модела е оставен на 64 или на 68 градуса работна температура. Самият терморегулатор е настроен на тази температура да изключва. Защо? Автоматично-механичните термоглави на смесителите се повреждат от високата температура. Термо пластината в тях се поврежда при температура от 75 градуса и спират да смесват правилно топлата и студената вода. Такава термоглава струва от 86 до 195 лева в зависимост от модела на смесителя. Тази сума изглеждо страховито на възможната икономия, която можеш да реализираш от смяната на работната температура на бойлера.

 Да речем, че успееш да реализираш икономия от 0.0258 лева на месец. И какво? Заслужаваше ли си мастилото което изхабих аз и колегите?

 Р.Р. Оги Тоги, не си на център момче. Да ти имам проблемите!!!!!!!!

tegote
Нед, 05.02.12, 01:39
След варовика идва котленият камък. Но не знам дали бързо се "произвежда". Ако става бързо, то тогава сме на далавера да грееме по-дълго време да изключва на висока температура. Ако става бавно, тогава е добре веднага да се изключва щом се е стоплил. Не знам обаче количеството вода дали дава отрабжение. Затова питам дали има някаква норма за хубава температура.
tochnia1
Нед, 05.02.12, 01:50

RE: Температурата на бойлера

” След варовика идва котленият камък. ....... „

 Така казано ме караш да се смея....... Нека се изясним - котленият камък е отложен варовик!

tegote
Нед, 05.02.12, 01:58
Съжалявам, Мохикан беше казал да правим разлика между камъка и варовика. То и аз знам че е едно и също, значи е така както ти го казваш.
Точен, раздуването на балона се поема от кранче, сегашните бойлери уж ги правят модерни и това кранче изпуска водата с капчук. Може и на ръка да натиснеш да пръсне. Това обаче с изолацията на тръбите няма как да има значение. Входящата вода няма да се затопли, а изходящата няма да изстине кой знае какво, това са два метра в банята, и рядко над 4 метра за кухнята. Знам само, че водата изстива качествено докато капчиците паднат от душа на главата ни. Колкото сме по-близко до душа, толкова е по-топличко.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.