download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
insecteater
Сря, 29.05.13, 12:39
Това чудо заслужава ли си според вас?

Твърдата вода става причина машинката за кафе след по-продължителна употреба да заприлича на сталактит. И не само машинката за кафе. Затова и новата схема на омекотител на вода ще бъде интересна за мнозина, въпреки че науката не е дообяснила всичко докрай.
Както се разбра вече, става ду¬ма за електронен омекотител, в чието електромагнитно поле калциевите кристали нарастват до по-големи късчета, които не се отлагат повече върху водопроводните тръби и стените на котлето. Този феномен е потвърден от научните списания, но не е обяснен.

В най-общия случай около или над водопроводната тръба се разполага мощен магнит (от високоговорител например) и това е всичко. Електронният вариант на омекотителя пък използва правоъгълен сигнал с честота 2кНz и амплитуда 15V. Схемата му е показана на фигурата. Таймерната схема 555 задейства с изходните си правоъгълни импулси две увити около водопроводната тръба бобини. Всяка от тях съдържа по 20 навивки от меден изолиран проводник с ф1mm.
За захранване може да се използва и напрежение 9V, но тогава амплитудата на сигнала ще бъде ограничена от това.
Източник:сп.Млад Конструктор 1/91септември

(http://mazeto.net/index.php?topic=1057.0)

П.П. Схемата в долния и край не ми е ясно как се свързва.

редактиран от insecteater на 29.05.13 12:51
plamil
Сря, 29.05.13, 19:11
Това са две отделни намотки разположени близко една до друга, но несвързани помежду си. Така се създава променливо електростатично поле между тях
dreven
Сря, 29.05.13, 22:01

RE: Температурата на бойлера

” Ще се опитам да дам някои препоръки, с изричното напомняне, че има местни особености които трябва да се отчитат.
1. Ако водата е мека е по-добре бойлера да е по-малък и бързозагряващ. Заради меката вода е допустимо нагревателя да се загрява повече, и съответно за по-кратко време да стопли водата. Това ще остави сметките за ток и ремонт в разумни граници. „
Абсолютно невярно твърдение. Електрическата енергия се превръща на 100% в топлина. Тази топлина се отделя вътре в обема на бойлера и тя е винаги точно толкова, колкото е подадената електрическа енергия. Когато водата е мека просто отложенията по нагревателя са по-малки и термичното съпротивление от реотана до водата е по-малко. Това ще рече само и единствено, че реотана работи в по-облекчен температурен интервал. С други думи той е леко по-студен и живота му е просто по-дълъг. Но специфичния топлинен капацитет на меката и твърдата вода е практически еднакъв.

” 2. Ако водата е твърда - тогава е по-добре бойлера да е с по-голям обем и да е бавнонагряващ. Така ще натрупва по-малко котлен камък, и съответно чистенето и ремонта ще са по-редки. „
Отново невярно съждение. По-големия обем на бойлера изисква по-дълго време работа на нагревателя за достигане на зададената температура. По дългата работа на нагревателя води до натрупване на повече котлен камък. При твърда вода е за предпочитане малък бойлер настроен на ниска температура.
” 3. Всички елементи и връзки трябва добре да са стегнати. „
Вярно твърдение, това е в сила за всички електрически уреди.
” 4. Не на последно място - напрежението в мрежата трябва да е в нормите. Пониженото напрежение води след себе си завишаване на сметките за ток. Това е така защото нагревателя не достига максималната си мощност, и съответно по-дълго време работи. А електроенергията която плащаме е произведение от мощността по времето. „
Твърдението не е вярно за бойлерите, защото те имат относително добра термоизолация, която е разчетена за температури до 90 градуса.
Твърдението ти има смисъл за ситуация при която греем тенджера на котлона. Колкото по-бавно се повишава температурата в тенджерата толкова по-дълго тя излъчва топлина в околното пространство, която в действителност са загубите.
Тенджерите нямат термоизолация и онзи, който изработи такава тенджера рязко ще забогатее.
” 5. Терморегулатора е добре да се постави на положени между 2/3 и 3/4. Така бойлера никога няма да достига максималния си режим, няма да се налага да разчиташ на защитите. „
Частично вярно и частично невярно съждение. Термозащитата е предназначена да сработи след отказване на терморегулатора. Ако се случва така, че защита сработи, то незабавно трябва да се подмени или терморегулатора или защитата. В този случай една от бариерите на бойлера е доказано неизправна и експлоатацията на това съоръжение трябва да бъде преустановена.
Вярно е, че бойлер настроен на по-ниска температура харчи по-малко енергия. Но причината е в това, че въпреки топлоизолацията по-бързо изстива по-гореща вода. Ето защо за предпочитане е ниското делта Т спрямо околния въздух. Загубите се наблюдават не толкова по-време на подгряването, колкото по време на престоя на подгретия вече бойлер.
dreven
Сря, 29.05.13, 22:14

RE: Температурата на бойлера

” Това чудо заслужава ли си според вас?

Според мен не. Омекотяването на водата е много сложен процес. Да разчиташ на това, че магнит ще отклони движещи се йони е наивно. Ако водата е неподвижна може би е възможно леко локално повишаване на концентрацията на определен тип йони, но ако имаме движение на водата това е абсурдно. Моят съвет към теб е не си губи времето с това. По добре си монтирай някакъв йонообменен филтър. Йонообменните филтри работят добре при доста високи скорости на протичане на водата. Но смолите са скъпичко удоволствие. В атомната фабрика има електромагнитни филтри, но те се използват единствено за очистване от метални стружки или случайно попаднала гайка в тракта. А йонообменни филтри има колкото щеш.

редактиран от dreven на 29.05.13 22:14
plamil
Чет, 30.05.13, 08:18
Древен, съгласен съм със забележките, с изключение на т.1 и т.2.
Когато бойлерите са нови - ти си прав, и за това спор няма.
Когато поработят обаче известно време картинката се променя и трябва да се вземе под внимание и натрупания котлен камък по нагревателните елементи.
Твърденията ми се основават на ремонта на 20 - 30 бойлера 40 или 80 литра и нагреватели 2 или 3 киловата. Водата при нас е със средна твърдост.
Комбинацията 40 литра с 3 киловатов нагревател имат живот около 3 - 4 години, и след това трябва да се чистят или ремонтират - подмяна на нагревател например.
Комбинацията 80 литров бойлер с 2 киловата нагревател издържа доста по-дълго време - 10 - 12 години преди да му се наложи ремонт или почистване
dreven
Чет, 30.05.13, 21:51

RE: Температурата на бойлера

” Комбинацията 40 литра с 3 киловатов нагревател имат живот около 3 - 4 години, и след това трябва да се чистят или ремонтират - подмяна на нагревател например.
Комбинацията 80 литров бойлер с 2 киловата нагревател издържа доста по-дълго време - 10 - 12 години преди да му се наложи ремонт или почистване „

Не обема на бойлера в случая е от значение, а мощността на нагревателя.
Три киловатовият нагревател създава област с по-висока температура около себе си, а това от своя страна води до повишено отлагане на котлен камък. Отложения пък вече котлен камък създава повишена термично съпротивление и води до повишаване на температурата на нагревателя от вътрешната страна, което съсипва нагревателя.
Ето защо съвременните модерни абонатни станции за битово-горещо водоснабдяване са оборудвани с терморегулатори, които са настроени между 50 и 55 градуса. По висока температура, води до бързо натрупване на котлен камък и съсипване на нежните пластинчати топлообменици.
Това е вярното обяснение на ефекта, който си наблюдавал. Монтирай двукиловатов нагревател на 40 литров бойлер и той ще изкара 10 години.

plamil
Чет, 30.05.13, 22:15
Е, отварял съм и такива бойлери.
Да - изкарват малко по-дълго време.
Но малкия бойлер бързо свършва топлата вода и се налага по-често да се включват за да стоплят новата порция вода, за разлика от големите бойлери.
dreven
Чет, 30.05.13, 22:39

RE: Температурата на бойлера

” Е, отварял съм и такива бойлери.
Да - изкарват малко по-дълго време.
Но малкия бойлер бързо свършва топлата вода и се налага по-често да се включват за да стоплят новата порция вода, за разлика от големите бойлери. „

Само, че нагревателят работи пропорционално по малко време.
Няма как да избягаш от закона за съхранение на енергията.

При малкия бойлер малко вода грееш, за късо време я подгряваш, малко ток харчиш и бързо я свършваш. Няма измъкване, защото законите са неумолими.

iceman_
Пет, 31.05.13, 13:25

RE: RE: Температурата на бойлера

” ... защото законите са неумолими. „

/off

Не и тея в България...

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.