download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
tochnia1
Нед, 05.02.12, 02:02

RE: Температурата на бойлера

” Съжалявам, Мохикан беше казал да правим разлика между камъка и варовика. То и аз знам че е едно и също, значи е така както ти го казваш.
Точен, раздуването на балона се поема от кранче, сегашните бойлери уж ги правят модерни и това кранче изпуска водата с капчук. Може и на ръка да натиснеш да пръсне. Това обаче с изолацията на тръбите няма как да има значение. Входящата вода няма да се затопли, а изходящата няма да изстине кой знае какво, това са два метра в банята, и рядко над 4 метра за кухнята. Знам само, че водата изстива качествено докато капчиците паднат от душа на главата ни. Колкото сме по-близко до душа, толкова е по-топличко. „

 Хахахахахахахахахах, аз си лягам, лека нощ.

tegote
Нед, 05.02.12, 02:02
Да знаеш обаче, че аз го спирам и го пускам докато загаси всеки ден само преди къпане. Трябва ли да се тревожа? Татко ми беше казал също да не го спирам. Бре!
anonymous
Нед, 05.02.12, 02:12

RE: Температурата на бойлера

” Съжалявам, Мохикан беше казал да правим разлика между камъка и варовика. То и аз знам че е едно и също, значи е така както ти го казваш.
Точен, раздуването на балона се поема от кранче, сегашните бойлери уж ги правят модерни и това кранче изпуска водата с капчук. Може и на ръка да натиснеш да пръсне. Това обаче с изолацията на тръбите няма как да има значение. Входящата вода няма да се затопли, а изходящата няма да изстине кой знае какво, това са два метра в банята, и рядко над 4 метра за кухнята. Знам само, че водата изстива качествено докато капчиците паднат от душа на главата ни. Колкото сме по-близко до душа, толкова е по-топличко. „

Работата на въпросното кранче е когато спре водата да не позволява изтичането на топлата вода от бойлера във водопровода или когато терморегулатора се повреди през него да се освобождава налягането за известно време докато се изключи от ел. мрежа за да не гръмне водосъдържателя.

trolei
Нед, 05.02.12, 10:27
Нагласяваш го на не повече от 60 *С .
Ако ти трябва често/редовно топла вода - оставяш постоянно включен.
Ако рядко ти трябва топла вода - включваш само когато ти трябва (2-3 часа преди това).
Както и да го ползваш, каквито и защити да има, каквато и да е водата (твърда или мека) в твоя регион, котления камък е неизбежен.
anonymous
Нед, 05.02.12, 10:34
Тук през нощта бая сте се весели ли! Относно арматурата при бойлерите: На входа трябва да има спирателен кран и възвратен кран,който когато спре водата да не допусне изтичане на топлата вода, която сьс сигурност ще ти повреди водомера.Кранчето ,от което понякога капе ,се казва предпазен вентил и е една от защитите на бойлера , при налягане около 7 атмосфери /ако не се лъжа /трябва изпусне парата и да предпази от взрив! За това този кран периодически трябва да се проверява и продухва за да не е запушен от отложения варовик ,като се отваря.Освен тази защита бойлерът трябва да има две топлинни защити, като последователността е терморегулатор,ако откаже, топлинна защита и накрая предпазен вентил. Съвременните бойлери имат и защита на нулата,т.е. ако тя по някакъв начин се офази да се изключи бойлера, понякога това е показано като тест ,на таблото на бойлера.Според мен това е по-важно да се знае. Терморегулаторът може да се настройва най-много до 75 гр. но според мен НИКОГА един уред, НЕ трябва да работи в гранични положения!А с оглед на това да не се получат при неправилно боравене някакви изгаряния , подходящата температура за загрявания трябва да бъде около 55-60 гр.
svilen73
Нед, 05.02.12, 11:40
Да споделя и аз за бойлера у дома.
Нужна ми е постоянно топла вода и затова когато правих ремонта на банята и вик много мислих и се интересувах за бойлери. Един колега ми препоръча "Едеса" малко като реклама ще прозвочи но това животно работи 6 години вече без да е изключван. И така от самото начало бойлера е 70 литра хоризонтален с максимална мощност 1800 вата когато го поръчах си дойде с абсолютно всичко в кашона кран за спиране на водата възвратен клапан меки връзки и две пластмасови муфи за да не се навиват нещата директно на изходите на бойлера. Самият бойлер дойде с щепсел няма копче за изключване дори има две положения на работа на нагревателя на 900 w и 1800 w и регулатор на температурата.На самия бойлер има отметка на регулатора на която пише икономичен режим около 60 гр. поставил съм го на нея включен на 900w и така вече 6 години не е изключван освен с редките случаи когато е спирал тока и няколко пъти се е налагало да го включа на 1800w когато се е налагало да се къпят повече хора един след друг.
plamil
Нед, 05.02.12, 12:08
"Правилната" експлоатация на бойлера .... е относително понятие.
Просто има прекалено много променливи: колко човека го ползват ежедневно, ежеседмично и ежемесечно за къпане, за миене на домакинска посуда ( на ръка), пералнята и съдомиялната машина ползват ли топла вода от бойлера или не, налягането на водопроводната мрежа на входа на бойлера, твърдостта на водата. И просто няма универсално правило. Общи принципи има, например предварително подгрята вода изисква по-малко количество енергия за повишаване на температурата до определена стойност отколкото студена вода.
Котлен камък и варовик не са едно и също нещо. Варовикът е Калциев Карбонат, докато котления камък - това са разтворените вещества във водата, които остават след изпаряването и. Част от котления камък е варовик, но не цялата част. И тук има общи правила - колкото е по-висока температурата на нагревателя, толкова по-бързо се отлага котлен камък. Но пък ако температурата на нагревателя е по-ниска, по-дълго време трябва да работи нагревателя за да загрее водата.
В завода производител са правили изследвания какво е най-често срещано при експлоатацията на бойлерите и са приели че приблизително 80% от продукцията им ще работи именно при тези условия и съответно продуктите им са нагласени за този режим.
А относно въздушната възглавница в горната част на бойлера - това е първата степен на защита на бойлерите, и въобще на всички апарати работещи със загряване на течности. Течностите, при повишаване на налягането не се свиват (всъщност се свиват, но коефициента е толкова малък, че може да се пренебрегне), докато коефициента на свиване на газовете е много голям. При загряването на течностите и тяхното разширяване се повишава налягането в съда който се загрява. Ако няма свободен обем с газ, цялото налягане се прилага на стените на съда, и последния трябва да може да поеме това налягане. Следствието - стени дебели по 2-3 см.
Когато има въздушна възглавница, заради това че въздухът може да се свива при повишаване на налягането, стените на съда могат да се направят по-тънки, в случая с бойлерите - 0,5 см.
tegote
Нед, 05.02.12, 12:33
Хубаво. Но на мен бойлера не показва градуси. Нито от регулатора, нито от датчика.
phrozencrew
Нед, 05.02.12, 12:49
Виждам, че повечето сме напълно наясно по отношение на бойлерите. За да допълним инлфото в темата, ще покажа и малко снимки на 3kW бойлер ТЕСИ след година и половина работа при заводски настройки. При най-продаваните бойлери ТЕСИ няма защити, освен тази на термостата. Което е ненормална дивотия, но такива са реалностите на БГ-пазара. Ето фланеца на бойлера с монтиран термостат:

За да се почисти бойлер Теси, ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗТОЧИ. След това се сваля термостата, който просто е нанизан на клеми за кабелни обувки , след това се развиват болтовете и се сваля фланеца, който е монтиран нагревателя:

Ей това представлява нагревателя след година и половина работа:

От балона на бойлера трябва да се махне котления камък, който в случая беше около половин кофа. Може да се измие балона от вътре с маркуч и вода. Нагревателя се почиства добре в подръчни материали, но трябва да се стремите да не наранявате много повърхността. Това циментовото до нагревателя е анодния протектор. По него също се образува доста котлен камък и той също трябва да се почисти.

Много важно е да знаете, че при всяко отваряне на бойлера трябва да сте си купили гумено уплътнение и да смените старото. Нагревателя и анодния протектор се свалят, маха се старата гума, слага се нова, после се завиват за фланеца, без да се натягат до откат!

Заводски бойлера ми загряваше на около 75°C. След тази манипулация, намалих термостата да загрява до 60°C и сметката за ток ми падна с около 7-10лв. Бойлера не издава никакъв шум и загрява доста по-бързо от преди почистването.

редактиран от phrozencrew на 05.02.12 12:50
joniewalker
Нед, 05.02.12, 14:12

RE: Температурата на бойлера

” На каква температура е добре да си оставиш бойлера с оглед да е рентабилен? Оглеждаме следните фактори:
1. Когато грееш на силна температура, бойлера работи по-дълго, реотанът събира качествено варовик, а гумените оплътненения на кранчетата се спичат от горещия поток и силната разлика в температурата води до по-ускорена загуба на температура (изстиване).
2. Когато го грееш до телесна температура, бойлера обработва повече количество вода, защото точиш повече вода, от тук и повече котлен камък ще има за отлагане, гумичките ще се запазят, разликата на температурата е малка.
Въобще коя е идеалната температура за експлоатация на бойлера? „

"Рентабилен" поне на първо място за мен означава "с възможно най-малко загуби". Не съм експерт в материята, но мисля че това зависи най-вече от термоизолацията. И от разликата между вътрешната и външната температура.
Демек - най-рентабилен ще е един с по-голям обем, с много добра топлоизолация загрят до не много висока температура.

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.