download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
kookki
Нед, 05.02.12, 14:56
Най- добра икономия съм получавал с проточен бойлер. Работи само когато ти е нужен и се изключва. Не заема много място и се почиства от котлен камък бързо и лесно. Има и недостатъци, но те са пренебрежими за мен лично в сравнение с разхода на постоянно включен бойлер с водосъдържател.
joniewalker
Нед, 05.02.12, 16:18

RE: Температурата на бойлера

” Най- добра икономия съм получавал с проточен бойлер. Работи само когато ти е нужен и се изключва. Не заема много място и се почиства от котлен камък бързо и лесно. Има и недостатъци, но те са пренебрежими за мен лично в сравнение с разхода на постоянно включен бойлер с водосъдържател. „

Проточния бойлер, ако не е заземен И занулен, може да те изпече точно както в Синг Синг. Последния случай който знам е отпреди 15-ина години - зам. шефа на столичното енерго се опича в банята си от такъв бойлер. Лично аз не бих сложил такъв.

океан
Нед, 05.02.12, 16:34

RE: RE: Температурата на бойлера

” Проточния бойлер, ако не е заземен И занулен, може да те изпече точно както в Синг Синг. Последния случай който знам е отпреди 15-ина години - зам. шефа на столичното енерго се опича в банята си от такъв бойлер. Лично аз не бих сложил такъв. „
Ами ако не го изключваш при къпане и при обикновен бойлер рискът от токов удър е същия.Ако пък е направен с пластмасови тръби рискът е още по голям.
Иска солидно заземяване и зануляване.
joniewalker
Нед, 05.02.12, 16:55

RE: RE: RE: Температурата на бойлера

” Ами ако не го изключваш при къпане и при обикновен бойлер рискът от токов удър е същия.Ако пък е направен с пластмасови тръби рискът е още по голям.
Иска солидно заземяване и зануляване. „

Хе хе, как ще изключиш при къпане проточен бойлер и ще имаш топла вода за къпане, а?

kookki
Нед, 05.02.12, 17:19

RE: RE: Температурата на бойлера

” Проточния бойлер, ако не е заземен И занулен, може да те изпече точно както в Синг Синг. Последния случай който знам е отпреди 15-ина години - зам. шефа на столичното енерго се опича в банята си от такъв бойлер. Лично аз не бих сложил такъв. „

По същата логика трябва да внимаваш докато мяташ кебапчета на скарата, само че там риска е по-голям ако офази корпуса. Водата дкато тече от чешмата или душа не е плътна, а е поток от капки и въздушно пространство, през което 220 волта протичат на магия и не е ясно дали тока ще е достатъчен да те претрепе, след като се отчете и съпротивлението на водата в тръбите и това на нагревателя до мястото на пробива. Пък и с тези автоматични предпазители и дефектотокови защити, ми се струва някаква параноя.
За да те претрепе бойлера, трябва да са навързани много фактори иначе нямаше да ги произвеждат.
По същата причина не трябва да се возиш и в автомобил, защото статистиката за катастрофи е стряскаща, на фона че някой го бил претрепал бойлера преди 15 години.
Рискът да те претрепе проточен бойлер сигурно е същият като да ти гръмне водосъдържателя на обикновен бойлер

редактиран от kookki на 05.02.12 17:19
редактиран от kookki на 05.02.12 17:24
plamil
Нед, 05.02.12, 17:38
В блокове и кооперации с общи щрангове, опасността нараства многократно.
И то не от собствения бойлер, а от комшийските.
Действителен случай, на който съм попадал лично. Варна, кв. Владиславово, бл409, входа мисля че беше Г (отдавна беше, паметта ми изневерява). Бойлера направен по всички изисквания - корпуса здраво захванат за нулевия проводник. Водопроводната инсталация е направена с метални тръби. Собственика се оплака че много често сменя меките връзки към бойлера. Докато един ден не пипнал по погрешка меката връзка към студената вода и не си изгорил ръката. Извика ме и започнахме да търсим причината. Изключих цялото напрежение към апартамента от главния бушон, греенето продължи. Като докоснах с фазомера - свети. Тогава решихме да звъним по вратите на съседите и да ги молим един по един да си изключват бойлерите. Оказа се че човека от горния етаж е с дефектен бойлер. При включване на неговия бойлер (твърда връзка към водопроводната инсталация и несвързан корпус на бойлера с нулата) токът започва да тече така: Фаза на комшията - бойлер - пробит нагревател - вода в бойлера - вода в тръбите - мека връзка към бойлера на приятеля ми - нулев проводник от инсталацията на приятеля ми.
oldcastle
Нед, 05.02.12, 17:38

RE: Температурата на бойлера

” Виждам, че повечето сме напълно наясно по отношение на бойлерите. За да допълним инлфото в темата, ще покажа и малко снимки на 3kW бойлер ТЕСИ след година и половина работа при заводски настройки. При най-продаваните бойлери ТЕСИ няма защити, освен тази на термостата. Което е ненормална дивотия, но такива са реалностите на БГ-пазара. Ето фланеца на бойлера с монтиран термостат:

За да се почисти бойлер Теси, ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗТОЧИ. След това се сваля термостата, който просто е нанизан на клеми за кабелни обувки , след това се развиват болтовете и се сваля фланеца, който е монтиран нагревателя:

Да се включа и аз малко.
Имам някакъв опит с бойлерите Теси, защото работих там няколко години,част от които е началник смяна, а после контрол по качеството.
Значи защитите при тях са събрани на едно място - в терморегулатора, с цел да се спести допълнителен монтаж на втората защита. Сензорът, който влиза във фланеца си работи нормално с терморегулатора, но ако самият терморегулатор откаже, зацепва втората термозащита, която е вътре при самият терморегулатор, в онова кръглото, пластмасовото. Анодният протектор е от някакви магнезиеви сплави и служи да предпазва водосъдържателя от корозии, въпреки, че той е един път вече предпазен от стъклокерамичното покритие отвътре.
Другата защита е възвратно-изпускателният клапан, който в случая е комбиниран с изпускателен вентил и както казаха по-нагоре е добре да се източва периодично, за да не се задръсти.
Общо взето това е. До сега няма регистрирани случаи на гръмнали бойлери Теси.

joniewalker
Нед, 05.02.12, 20:47

RE: RE: RE: Температурата на бойлера

” По същата логика трябва да внимаваш докато мяташ кебапчета на скарата, само че там риска е по-голям ако офази корпуса. Водата дкато тече от чешмата или душа не е плътна, а е поток от капки и въздушно пространство, през което 220 волта протичат на магия и не е ясно дали тока ще е достатъчен да те претрепе, след като се отчете и съпротивлението на водата в тръбите и това на нагревателя до мястото на пробива. .. „

Като мяташ кебапчетата - си с чехли или сухи обувки. Може и да не усетиш почти нищо. Като си в банята под проточния бойлер - си мокър и тока ще премине през цялото тяло. А и ако е подсилен бушона с някоя жичка в повече - стола от Синг Синг си е 100% - ов.

emonews
Нед, 05.02.12, 21:03
Преди месец-два бойлера ми отказа да грее,поразгледах го и установих че въпросното нещо на снимката(неква защита) не работи.
Купих същото и го подмених. Така карах седмица докато една сутрин пак без топла вода.
Този път реших да го разгледам по внимателно и се оказа че не е изгоряло, (явно и предното си е работело) а се е изключило, по средата има едно копченце което като го вкарам навътре проработва.
Понеже видях, че наистина доста от вас са наясно с тези неща искам да попитам какъв може да е проблема?
Отбелязвам също че видимо няма проблеми с другите защити, въпросната защита спира бойлера далеч преди водата да е нагряла зададените и градуси, бойлера е Фламина. Реотана е почти нов, сменял съм го миналата пролет. Вътре в бойлера имаше малко пясък но не го изчистих защото ми се видя много игра, бойлера е хоризонтален и доста нависоко!

.

редактиран от emonews на 05.02.12 21:04
phrozencrew
Нед, 05.02.12, 21:15

RE: Температурата на бойлера

” Преди месец-два бойлера ми отказа да грее,поразгледах го и установих че въпросното нещо на снимката(неква защита) не работи.
Купих същото и го подмених. Така карах седмица докато една сутрин пак без топла вода.
Този път реших да го разгледам по внимателно и се оказа че не е изгоряло, (явно и предното си е работело) а се е изключило, по средата има едно копченце което като го вкарам навътре проработва.
Понеже видях, че наистина доста от вас са наясно с тези неща искам да попитам какъв може да е проблема?
Отбелязвам също че видимо няма проблеми с другите защити, въпросната защита спира бойлера далеч преди водата да е нагряла зададените и градуси, бойлера е Фламина. Реотана е почти нов, сменял съм го миналата пролет. Вътре в бойлера имаше малко пясък но не го изчистих защото ми се видя много игра, бойлера е хоризонтален и доста нависоко! „

Същото се получава и с термостатите при натрупване на котлен камък. Изключва им защитата, защото в основата на реотана е натрупан много котлен камък и се получава прегряване. Термостатите също малка дупчица, през която ресетва защитата и обикновено изключват от прегряване. Няколко такива изключвания напълно скапват термостата или защитата. Просто трябва да се почисти.
Запиши си модела и си купи уплътнение за фланеца. Подсигури се с необходимите ключове и действай.
МНОГО ВАЖНО: Завиването на болтовете на фланеца става на "X", а не подред.

ПС: Коки, 8 години бях с проточен бойлер. Много добро решение, но не е за нашите ел инсталации в панелките. Зимата работеше на 9kW и не помня колко пъти съм сменял бушона. Иначе лятото е просто идеална алтернатива.

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.