download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
kookki
Нед, 05.02.12, 23:15
Емиле, виж за по-качествена защита, след като си чистил бойлера. Аз съм монтирвал едни френски, зелени и държат по-дълго. Българските струват 5-6 лв., вносните са между 10 и 15 лева. Възможно е да целиш дефектна бройка. Качеството на повечето продукти вече е толкова занижено, че няма накъде повече.
Всичко е до бройка. Доста години ползвах емайлиран бойлер, без нищо да му даде дефект и без да се разправям да го чистя. Накрая се проби водосъдържателят на мястото където влиза тръбата за студена вода. Отвън имаше много ръжда, от където е дошъл и пробива. Явно заварката не е била много устойчива.
Недялко, имаш право. За комфорт в панелката е важно от къде е водозахранването. Половината Плевен се снабдява от топлата река Вит, а другата половина от ледената река Черни Осъм. Аз съм потребител на река Вит. Зимата с 7 kw се напарвах, лятото минавах на 3 kw. При потребителите на другата река им трябват поне 10 kw за през лятото. Водата им тече като от хладилник дори през лятото.
Пламене, това съм го виждал, но те толкова фрапиращо. Просто дребни искрици, докато съединявах меката връзка към бойлера. Не ми е толкова чудно, защото хората масово си ползват незанулени или офазени контакти. Хората си правят самоделки всякакви. Виждал съм бойлер свързан към контакт с двужилен мостов кабел и човека си хванал нулата от занулителната клема на щепсела. И не мога да му обясня, че като товари предпазната клема, в един момент тя няма да си изпълнява ролята и до бойлера ще стига само фаза.
Да добавя само защо си е хванал нулата от занулителната клема.
За да му роботел бойлера занулен и ако завърти без да иска щепсела да не работи
редактиран от kookki на 05.02.12 23:40
редактиран от kookki на 05.02.12 23:52
kookki
Нед, 05.02.12, 23:49
Друг опасен момент е бойлера да е на общ токов кръг с други консуматори. При прегаряне на нулата в апартаментното табло за съответния кръг, поради хлабава връзка, води до офазяване на включените в кръга ел. уреди. Това важи само за двужилните инсталации. Офазяването става през някой от уредите. Неизправността се познава по това, че фазомера отчита фаза във всички клеми на контакта.
tochnia1
Пон, 06.02.12, 00:00

RE: RE: Температурата на бойлера

” Същото се получава и с термостатите при натрупване на котлен камък. Изключва им защитата, защото в основата на реотана е натрупан много котлен камък и се получава прегряване. Термостатите също малка дупчица, през която ресетва защитата и обикновено изключват от прегряване. Няколко такива изключвания напълно скапват термостата или защитата. Просто трябва да се почисти.
Запиши си модела и си купи уплътнение за фланеца. Подсигури се с необходимите ключове и действай.
МНОГО ВАЖНО: Завиването на болтовете на фланеца става на "X", а не подред.

ПС: Коки, 8 години бях с проточен бойлер. Много добро решение, но не е за нашите ел инсталации в панелките. Зимата работеше на 9kW и не помня колко пъти съм сменял бушона. Иначе лятото е просто идеална алтернатива. „

 Аз не разбрах защо е нужно да чисти бойлера си. Специално тази защита няма никакъв допир до вода. Не само тази, нито една защита няма допир до вода освен възвратният клапан на бойлера.

 Важно е да знаем, че в София водата е Рилска и няма никакво съдържание на варовик! Ако Случайно е в източният край на София, яз. Искър малко натиска Рилската вода, но и Искърската е мека вода.

 Нещо май се оказва, че котленият камък ще опере пешкира за всичко. Не знам дали за всичко е виновен котленият камък и ми се струва дори чудно, че в Пловдив водата е с толкова голямо съдържание на варовик.

 Имам 4 професионални кафе машини няколко бойлера и 2 перални машини - всичко работи на максимални обороти по заведенията и в къщи и нямам проблем с котлен камък. Наистина си мислех, че навсякъде водата в България е мека, като Рилската, но пък да се окаже чак толкова твърда.... Но пък във Велинград ся се сещам, че водата е отвратителна, та може пък наистина и в Пловдив нещата да са толкова зле.

Ся специално при emonews 100% проблема не е в твърдата вода. Ето каква препоръка ще му дам. Отиваш в първата железария и за 2.40 си купуваш термична защита, която представлява би метална пластина разположена в бакелитова рамка и ограничена с винт-че, което е оцветено с ярко червена боя. Търсих снимка на тази термична защита но не намерих. Тази термична защита защита изключва при 62 градуса. Свързването е елементарно, и монтажа също. Има ухо, което се притяга някъде по фланеца на бойлера.

” МНОГО ВАЖНО: Завиването на болтовете на фланеца става на "X", а не подред. „

 При този модел бойлери (Фламина) фланецът е елипсовиден с един болт в средата, затваряща планка и/или перчата гайка. Завода (гаража) на Фламина фалира и части се намират много трудно. Чист късмет ще е ако открие уплътнение или фланец за този модел.

emonews, съветвам те или да подмениш термичната защита с тази, която ти препоръчвам или да намалиш температурата на бойлера. В никакъв случай не търси котлен камък - няма да намериш. Пясъка, който си намерил е утайки, които ги има във всякакъв тип затворен съд, когато не се промива.

 Има лека хитрост, която можеш да приложиш, но те съветвам, ако я прилагаш да е с нужното внимание или да викнеш специалист. Контактната серпентина на термичната защита може да се отдели (да се намали контактната площ) от бойлера на етапи, постъпателно, като се тества всеки етап за поне две денонощия.

 Успех, дано намериш качествена термична защита.

anonymous
Пон, 06.02.12, 10:17
Ще споделя и моя опит. В къщата ,където живееха майка ми и баща ми/Бог да ги прости/ има един бойлер , една перална"Перла-вариант" и една печка "Мечта" всичките на около 25-30 год.и наште не даваха по никакъв начин да ги сменим,били свикнали, вършат им работа и т.н.На бойлера преди около 20 г.сложих неръждаем водосъдържател, на пералната освен лагери веднаж нищо друго. В началото имах много проблеми с термостати ,програматор ,въобще все по ел.арматурата и защо? Ако погледнете ще видите ,че навсякаде тя е за 16 ампера ток,а при 3 кW на нагревателите токът е 13,5- 14 ампера т.е. граничен. Какво направих поставих и на трите уреда контактори т.е. разделих токовете на управляващ и силов! Уредите и до ден днешен си работят ,е при включването и изключването на контактора има шум ,но при бойлера така разбираш ,че водата се е сгряла. Коки, дефектотоковата защита не е параноя!Особено в селата ,вилни зони, стари блокове! Всеки знае ,че нулата е земното на трафопоста,което земно трябва да се поддържа ,особено при сухо време. Едно време бях н-к Енергомеханичен отдел на голямо предприятие ,което имаше собствени трафове и освен периодически да се мери земното ,трябваше и периодически да се полива със солена вода и т.н. Сега изискванията при ел.таблата са всички да имат заземяване с цел да се подобри нулата на трафопоста, но по селата и т.н. ,кой знае каква е нулата?
oldcastle
Пон, 06.02.12, 13:34

RE: RE: RE: Температурата на бойлера

” ... съветвам те или да подмениш термичната защита с тази, която ти препоръчвам или да намалиш температурата на бойлера.
 Успех, дано намериш качествена термична защита. „
Само да кажа, че тази термична защита за която говориш е"Термична защита" а не терморегулатор и е предвидена за крайни ситуации. Когато тя се изключи не може после да се върне във включено положение. Трябва да я включваш ръчно. Нали се сещаш, че ще е малко досадно да ходи човека всеки път, когато иска топла вода, да включва защитата.
emonews
Пон, 06.02.12, 16:10
Благодаря ви за съветите. Днес не можах да намеря такава защита и за сега само ще отвора бойлера да го почистя, макар че е голема мъка това.
Това с намаляването на градусите го изпробвах и работи няколко дни и после пак почна да изгасва.
phrozencrew
Пон, 06.02.12, 18:22

RE: Температурата на бойлера

” Това с намаляването на градусите го изпробвах и работи няколко дни и после пак почна да изгасва. „
Проблема е в котления камък в меандрите на нагревателя. И по-точно в основата на нагревателя. Отварял съм 4-5 бойлера, та на всичките им е същия проблема. В Пловдив водата е доста твърда . Ако искаш послушай Асен и си намери по-издръжлива защита, но това ще реши следствието, не и проблема. Ако нагревателя ти е по-мощен от 2.5kW, работата е от ясна по-ясна .
tochnia1
Пон, 06.02.12, 19:37

RE: RE: Температурата на бойлера

” Само да кажа, че тази термична защита за която говориш е"Термична защита" а не терморегулатор и е предвидена за крайни ситуации. Когато тя се изключи не може после да се върне във включено положение. Трябва да я включваш ръчно. Нали се сещаш, че ще е малко досадно да ходи човека всеки път, когато иска топла вода, да включва защитата. „

 Ясно, че това за което говоря е термична защита, на колегата термичната защита е проблемна, за термо регулатор не е ставало дума..... или аз не съм разбрал?

” Проблема е в котления камък в меандрите на нагревателя. И по-точно в основата на нагревателя. Отварял съм 4-5 бойлера, та на всичките им е същия проблема. В Пловдив водата е доста твърда . Ако искаш послушай Асен и си намери по-издръжлива защита, но това ще реши следствието, не и проблема. Ако нагревателя ти е по-мощен от 2.5kW, работата е от ясна по-ясна . „

Недялко, в Софииската вода няма котлен камък. Описах в предният пост подробностите. Днес се поинтересувах за Пловдив и се оказа, че по-голямата част от Пловдив пие варовик с малко вода, вместо обратното. На всички модели бойлери на Фламина над 50 литра нагревателите са 2.5 KW

phrozencrew
Пон, 06.02.12, 19:53
Не познавам бойлерите Фламина. Но щом нагревателя е толкова мощен е логично около него да има концентрирано струпване на котлен камък. Защитата вероятно се пъха в някаква тръба, като тая по-долу:

Котления камък около основата на тръбата си действа като изолация. Това не позволява охлаждане от естествената конвекция в съда. И следва прегряване. Прегяването пък включва биметалната защита, която иска ръчно ресетване.
Възможно е да не съм прав и примерно няколко пъти да е случвал на некачествени защити и нагреватели. Което също няма да ме учуди, защото се е случвало да сменям 2 некачествени термостата от една серия .

kookki
Вто, 07.02.12, 00:21
Биги, не си ме разбрал или по-точно аз не съм се изразил коректно и се е получила двусмислица.
Мисълта ми беше, че при наличието на автоматични предпазители и дефектотокови защити, страхът от токов удар е параноя, а не че ги монтирват от параноя. Безопасността е най-важна.
Извинявам се, но понякога бързам с писането, защото мисълта ми се движи по-бързо от пръстите и пропускам важни елементи в изказването .
редактиран от kookki на 07.02.12 00:23

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.