download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Температурата на бойлера

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Автор
Съобщение
plamil
Сря, 08.02.12, 20:59
Ще се опитам да дам някои препоръки, с изричното напомняне, че има местни особености които трябва да се отчитат.
1. Ако водата е мека е по-добре бойлера да е по-малък и бързозагряващ. Заради меката вода е допустимо нагревателя да се загрява повече, и съответно за по-кратко време да стопли водата. Това ще остави сметките за ток и ремонт в разумни граници.
2. Ако водата е твърда - тогава е по-добре бойлера да е с по-голям обем и да е бавнонагряващ. Така ще натрупва по-малко котлен камък, и съответно чистенето и ремонта ще са по-редки.
3. Всички елементи и връзки трябва добре да са стегнати
4. Не на последно място - напрежението в мрежата трябва да е в нормите. Пониженото напрежение води след себе си завишаване на сметките за ток. Това е така защото нагревателя не достига максималната си мощност, и съответно по-дълго време работи. А електроенергията която плащаме е произведение от мощността по времето.
5. Терморегулатора е добре да се постави на положени между 2/3 и 3/4. Така бойлера никога няма да достига максималния си режим, няма да се налага да разчиташ на защитите.
Това се сещам до тук, някой може да допълни още нещо, или да ме поправи ако бъркам някъде.
редактиран от plamil на 08.02.12 21:31
joniewalker
Сря, 08.02.12, 21:58
Аз го бях казал по-горе почти същото, но с по-малко думи. Имаше и препоръка за изолацията.
emonews
Сря, 08.02.12, 22:40

RE: Температурата на бойлера

” Преди време един немец ..... „
Трябва да се тръгне още по отдълбоко, работодателите трябва да се съберат и да вземат решение за ударно повишаване на заплатите,поне двойно, така ще се вдигне потреблението, хората ще имат пари и ресторантът в който работя ще прави вместо по 1500-2000 лв средно - 3500- 4000 лв оборот и тогава заплатата ми щеше да е 2и петстотин и щях да викам майстор да ми сменя и крушките вкъщи
И ето изход от кризата !
joniewalker
Сря, 08.02.12, 22:48

RE: RE: Температурата на бойлера

” Трябва да се тръгне още по отдълбоко, работодателите трябва да се съберат и да вземат решение за ударно повишаване на заплатите,поне двойно, така ще се вдигне потреблението, хората ще имат пари и ресторантът в който работя ще прави вместо по 1500-2000 лв средно - 3500- 4000 лв оборот и тогава заплатата ми щеше да е 2и петстотин и щях да викам майстор да ми сменя и крушките вкъщи
И ето изход от кризата ! „

Мечтиии.....
/офф
Истината е, че ще има още намаляване на заплатите. Абе света върви към перманентна криза.

tochnia1
Чет, 09.02.12, 00:59

RE: RE: RE: Температурата на бойлера

” ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Стоянчо , човекът е ПРАВ! Аз греша. Няма никакъв сърказъм! НЕ СМЕ НИТО ВЕЛИКИ , НИТО БЕЗГРЕШНИ!
  Както се казва: Erare homu est!/ Човешко е да се греши!/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  ПС: Трябва да се срамувам, що то хората бедстват , а аз си пия червено вино , печа луканки и съм по къс ракав, както се казва при нашата фамилия : ЗАЧЕРВИЛ СЪМ ГРЕБЕНА!!НО ЗАЯВЯВАМ ако някой има нужда от помощ или да речем набират доброволци сега за да се помогне на хората в Бисер например ОТИВАМ ВЕДНАГА!Планинар съм , бивш алпинист , стъдът не ме плаши ,имам и подходящо облекло ,дори ще подаря на хората там две хималайки и алпийско облекло! За мен това ще бъде едно желано емоционално преживяване!

 На никой не му трябват одеяла и хималайки Биги. Трябва просто да пратим по един, максимум по два SMS-а на кратък номер 1255. Това е ! 5 милиона българи по един лев е равно на 5 милиона лева. С тези 5 000 000 лева, на място ще се прецени дали им трябват хималайки или връзки за обувки. Има и сметка, на която може да се прати и кеш. Аз я ползвах и пратих известна сума пари. Някой иска ли да прати и той?

 Голяма работа сме в този форум.... Опасни сме !

  По темата: Вече тема няма, всичко ни се изясни. Радвам се, че Коки не ми се е обидил - това е важното, уважение и пак уважение!

phrozencrew
Чет, 09.02.12, 19:28

RE: RE: RE: RE: Температурата на бойлера

” По темата: Вече тема няма, всичко ни се изясни. Радвам се, че Коки не ми се е обидил - това е важното, уважение и пак уважение! „
До какъв извид стигнахте? Кое поврежда термозащитата? Гледам много страници сте навъртели, но набързо по диагонала не можах да се ориентирам какъв е проблема.
tochnia1
Чет, 09.02.12, 20:08
Аз дадох еднозначно мнение, би трябвало да си го разбрал - дефектни термични защити. Твоето не го разбрах, като изключим котленият камък, който не съществува във Софийската вода.

 Има и едно неизвестно на 100% Х, което Х може да е заблудило всички ни тук. Никъде не е описано как е настроен терморегулатора и с какво отчита точната, повтарям точната температура на загрятата вода в бойлера. Има вероятност да се наблюдават показанията на контактният термометър, дори мисля, че е много вероятно. Контактният термометър не може да се каже, че работи винаги точно (не става дума за калибровката му), има вероятност да се е подвадил от мястото си, както и да се е скапала пружинката, която избутва "сондата" му, ако можем да я наречем така.

 Аз направих моето заключение..... да чуя вашите? Недялко?

phrozencrew
Чет, 09.02.12, 22:19

RE: Температурата на бойлера

” дефектни термични защити. „
Ок, значи трябва да си купи 3-та защита и да се надява да не е дефектна и тя. Имам доста резерви към тая теория, но няма да коментирам. Случвало ми се е и на мен да сменям 3 термостата, така че го допускам.

А, за моето мнение, ми аз го казах преди много време - ако бойлера шуми, значи работата е ясна. От опит с няколко бойлера знам, че няма никаква друга причина за шума на един бойлер, освен мизерии около нагревателя. Но не можах да прочета дали тоя бойлер издава шъшкащ звук.
Още нещо ми хрумна - ако нагрява много кабеляка и мирише на бакелит непосредствено след задействане на защитата, пак има 90% вероятност да е от котления камък и 10% от разхлабени връзки.

kookki
Чет, 09.02.12, 23:21

RE: Температурата на бойлера

” Никъде не е описано как е настроен терморегулатора и с какво отчита точната, повтарям точната температура на загрятата вода в бойлера. Има вероятност да се наблюдават показанията на контактният термометър, дори мисля, че е много вероятно. Контактният термометър не може да се каже, че работи винаги точно (не става дума за калибровката му).... „

Това ме наведе на една идея. Резултатът съм го наблюдавал вкъщи и може да се окаже ключа към мазето. Значи в къщи термостатът е настроен на около 60 градуса, но показанията на термометъра варират в големи граници. Сутрин когато бойлера е почивал, температурата пада до 55 градуса и нагревателя още не се включил. Привечер има интензивно потребление на вода за миене на чинии и температурата се повишава до над 70 градуса. Това си има обяснение. Термометъра е разположен високо, а терморегулатора ниско. Там в ниското нахлува студена вода и охлажда терморегулатора, а нагревателя работи, по високото водата е гореща и термометъра отчита горещо. От термодинамиката в училище знам, че флуидите обичат да запазват състоянието си и студено с топло не бързат да се смесват ( това е ключово в газообмена при двигателите с вътрешно горене и със сигурност важи и за водата с бойлера). От този закон може да се направи извода, че е много важно настройката на термостата да се направи при относително спокойно подгряване на водосъдържателя, за да има адекватни показания.
Едва ли е свързано с проблема на Емил, защото той е намалявал температурата, но реших че е полезно да се има предвид.
Точен изумяваш ме с тия бойлери ?

редактиран от kookki на 09.02.12 23:24
plamil
Пет, 10.02.12, 08:28
Коки, има резон в разсъжденията ти.
В една от модификациите на варненските бойлери по Бай Тошово време, имаше специално приспособление, което отвеждаше стоплената вода в горната част на бойлера. Представляваше нещо като цилиндър, отворен отдолу, а отгоре затворен с капак с отвор за 1/2 тръба. Тръбата достига до приблизително 3/4 от височината на водосъдържателя. Така водата в горната час се стопля бързо, а в долната част си остава студена. Така нагревателя и термодатчика остават студени, и не изключваха навреме, и престанаха да слагат това приспособление.

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.