download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

CNews.ru: 10-те най-добри програми с отворен код

17.11.2007 16:51 (преди 16 години и 4 месеца) | stefankr | показана 10818 пъти Статистики

Мнозина считат, че ако една програма е платена, то ще е и по-функционална и по-надеждна от безплатните програми. Но това е погрешно твърдение. От сайта CNews.ru направиха класация на 10-те най-добри open source програми.

Проект 1: Apache HTTP server
Проектът стартира през 1993 година. През тази година Интернет се разраства и тогавашните уеб сървъри не успяват да се справят с натоварването, въпреки, че почти всеки уеб администратор е доработвал софтуера. Именно тези доработки са в основата на Apache Server. През февруари 1999 година кодът на уеб сървъра е пренаписан отначало и му е дадено името на индианското племе апачи, което се е предало последно на настъпващите федерални войски. Така се изразява противопоставянето на политиката ан големите корпорации, които искат да унищожат ландшафта, създаден от първостроителите на Интернет. Освен това, има и игра на думи - APAtCHy е сървър, състоящ се от пачове.

И какво се промени след появата на първия уеб сървър с отворен код? Уеб разработчиците вече могат да използват домашните си компютри като хост машини за сайтовете си. Може да се тества сложен дизайн на страници или работата на скриптове преди публикуването им в Мрежата. На една машина могат да се разположат хиляди статични или динамични сайтове. Уеб разработчиците могат да получат по-пълна информация за грешките в браузърите.

Проект 2: Mozilla Firefox
През 2004 година станахме свидетели както на проблема с различните формати и правилното им показване, така и с хакерите. Internet Explorer имаше сериозни проблеми. той бе напълно свързан с Windows, затова бе цел на всеки хакер - през браузъра лесно се прониква в компютъра на жертвата. В началото на 21. век Интернет започна да става по-интерактивен - в страниците се вгражда JavaScript, появиха се сайтове с РHP, ASP, DHTML, CSS, което създаде нов проблем - страниците се показваха некоректно. На 9 ноември "Mozilla Foundation" пусна безплатен браузър, основан кода на мъртвия тогава Netscape Navigator.

В основата на Mozilla Firefox е ядрото Gecko, което обработва страниците коректно, съгласно стандартите на W3C. Друго преимущество са безплатните разширения (например за правописна проверка), които се изтеглят от сайтовете на разработчиците им. важен и инструмента за борба с фишинга, подобрената работа с cookies, подпрозорците, интеграцията на RSS-канали, вградените средства за търсене във водещите световни търсачки и защитата от изскачащи прозорци. Страниците се зареждат по-бързо.

Проект 3: Mozilla Thunderbird
От Mozilla Foundation представиха и безплатен клиент за електронна поща. Той се отличава с интелигентния си спам-филтър, с възможността да се използва на различни платформи, съобразен е с най-добрите традиции при съвместимостта, използват се различни визуални теми, писмата се разпределят в папки, благодарение на филтри. Възможно е интегриране с RSS-каналите.

Проект 4: 7-Zip
Архивиращата програма 7-Zip е добър заместител на WinRAR. Алгоритъмът LMZA позволява архивирането да бъде с голяма компресия, да се поддържат архиви до 4 GB. Възможно е шифроване, отчита се архитектурата на процесора (напр. 64-разреден двуядрен). Скоростта на разархивиране е много висока.

Проект 5: GIMP
Първоначално "GIMP" означава General Image Manipulation Program, но по-късно се променя на GNU Image Manipulation Program. появява се през 1995 година като програма за обработка на растерна графика, към която са добавени някои възможности да работи с векторни изображения. GimpShop създава идентичен с Adobe Photoshop интерфейс.

Проект 6: Apache OpenOffice
Този безплатен офис пакет има възможност за работа с текст, електронни таблици, презентации, бази данни, векторни и растерни изображения, WYSWYG-редактор за HTML. Първоначално е създаден от компанията StarDivision под името StarOffice, а през 1999 година бе купен от Sun Microsystems, които го представиха като Open Office.org. програмата се отличава с лесния си за използване интерфейс при работа с БД, подобрена работа със скриптове, поддържане на файлови филтри и др. възможно е да се използва практически с всички платформи, има "по-хуманни изисквания" към хардуера, лесно експортира файловете в PDF.

Проект 7: Miranda IM
ICQ беше единственият начин да се чати. Но open source проектът Miranda IM промени нещата - освен за чат, вече имаме клиент за електронната поща, RSS-четец, гласова телефония практически с всички съществуващи протоколи: IRC, Jabber, Google Talk, MSN, AIM, ICQ, Gadu-Gadu, IAX, Netsend, Tlen, Yahoo, а след инсталиране на плъгини и с battle.net Messenger, C6, Gadu-Gadu, Mail.ru agent, MS Exchange IM protocol (RVP), SIP, Skype, Spinchat, Tlen, QQ, WallaChat; LAN-протоколи EmLanProto, Novell Netware NCP, Vypress Chat, WinPopup, QuickChat). Има над 500 допълнения и разширения за Miranda IM.

Проект 8: Media Player Classic
Ще намерите този плеър в XP Codec Pack Чрез него без проблем гледате DVD, SVCD, VCD-дискове, файлове с DirectShow кодеци, няма проблем със субтитрите.

Проект 9: Audacity
Това е удобно средство за запис и редактиране на аудио файлове. Може да се гледа на него като на цифров диктофон с диктофон за 16/24/32-битов запис, като на редактор за поточно аудио. Поддържа се MPEG, WAV, AIFF, OGG, AU. Разполага с различни специални ефекти, а записът може да е до 16 канала.

Проект 10: VirtualDub
видео редакторът е достоен завършек на тази класация. Чрез него можете да изтеглите видеото от камерата, да монтирате кадрите и звука, да добавите ефекти (blur, sharpen, emboss, smooth, 3x3 convolution, flip, resize rotate, brightness/contrast, levels, deinterlace и threshold), да премахнете шума, да запишете видеото в нужния формат.

Източник: CNews.RU

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 26.11.07, 18:47, anonymous:
    Браво!
    Чудесна статия (и класация)!
  • Вторник, 11.12.07, 23:39, anonymous:
    Браво! Полезна информация.
  • Сряда, 12.12.07, 13:09, phrozencrew:
    Наистина добра колекция, но едва ли списъка може да свърши до тук. Аз бих допълнил:
    wget - невероятен downloader за linux и Win
    curl - подобно на горното, но с още повече екстри, като автоматични списъци и т.н.
    GNU Coreutils - Зашеметяваща колекция от конзолни инструменти
    Inkscape - абсолютният ми фаворит за обработка на вектори в SVG формат.
    Blender - Перфектна, професионална програма за 3D моделиране и анимация
    Nvu Portable - Прекрасен инструмент за създаване на сайтове. Може да замести напълно Dreamweaver. Отново от фондация Mozilla.
    FileZilla - Много добър FTP клиент и сървар
    Notepad++ - Чудесен текстов редактор. Много полезен за програмисти и WEB разработчици.
    KDiff3 - Идеалната програма за сравняване на файлове

    Сигурен съм, че списъка все още е доста непълен :), но се надявам, че има и други ентусиасти, които биха продължили листата с най-добрите програми с отворен код.

  • Сряда, 12.12.07, 20:47, phrozencrew:
    Тъй като тази статия много ми хареса, а и вече съм си в къщи, реших да продължа листинга на най-добрия софтуер с отворен код. За сега се ограничаваме с Win приложения, нали?
    Ето и останалите програми, за които се сетих в последствие:
    KeyNote - ... преди време бях писал в форума, че съм постигнал определен успех в областта в която работя. Е та това приложение заслужава половината от успеха ми. Много семпъл, но изключително полезен инструмент в стил freemind. Подържа и картинки! А като казах freemind ето и следващото ми предложение:
    FreeMind (max) - умопомрачаваща. Единствения проблем и предимство е, че е на Java.
    X-Chat - чат клиент, който позволява допълване на функционалността с Python, Ruby, Perl.. скриптове
    NMap - един от най-добрите порт-скенери на планетата. Може би най-"хакерската" програма.
    eMule Plus - намира всичко, за което се сетя.
    UltraVNC - отново програма, която ползвам ежедневно. Управлява отдалечено компютри. Последната версия позволява и логване след рестарт на отдалечения компютър.
    VLC Media Player Portable - много, много добър видео плеър и може би най-добрия плеър за поточно видео под Win.
    CDex - само за Win. Ползвам програмката от години за да рипвам аудио, както и за да смалявам файловете. Но пък тя използва:
    LAME - на това се базират 90% от рипващите и конвертиращи аудио програми, независимо за Linux/Windows.
    Пак се поолях, но поне споделих с вас. Ще се радвам да добавите още прекрасни програми с отворен код. Тази тема е перфектна!

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.